עסקים – עוסק מורשה או עוסק פטור
עוסק פטור או עוסק מורשה - דיון
אדם המעוניין לפתוח עסק או חברה, מן הראוי שיתוודע קודם לכן לצעדים ההכרחיים הנדרשים ואופן ביצוע התהליך, טרם תחילת ביצוע פעולה כלשהי. הליך פתיחת עסק הינו הליך ששלביו מוגדרים בחוק וחשוב לעקוב אחר ההוראות, לקבל ייעוץ הולם במידת הצורך וכמובן לערוך תכנית מוגדרת, יעדים וצעדים להשגת היעדים שהוגדרו.
רבים מהעסקים הנפתחים כיום, נסגרים במהלך שנת הפעילות הראשונה שלהם מחוסר רווחיות או מהפסדים. שיעור זה נאמד בכ- 80%, שהינו שיעור גבוה למדי. 90% נוספים נסגרים בשנה השניה לפעילות העסק. חוסר הנסיון וטעויות אנושיות הינן הרות גורל במקרה זה. על כן, עתיד העסק טמון בתכנון מדויק וחיזוי חריגות אפשריות, ביצוע צמוד ככל הניתן לתכנון ופיקוח הולם אחר יישום התכנית.
עוסק פטור או עוסק מורשה - הרשמה
אם כן, בהתאם למה נרשמת חברה כעוסק פטור או עוסק מורשה? למעשה, פתיחת עסק כרוכה בשלוש פעולות עיקריות: רישום במס הכנסה רישום בביטוח לאומי רישום ברשות מס ערך מוסף (להלן- מע"מ)
לעניין זה יצויין כי מעמד עוסק מורשה תקפות שלוש הפעולות בגינו, ואולם עוסק פטור תקף הרישום רק במע"מ. ההגדרות התקפות בנוגע לכל אחד מהעסקים הינן כדלהלן:
עסקים - עוסק פטור
בהתאם להגדרות הקבועות בחוק, מעמד עוסק פטור הינו עוסק עצמאי שהיקף הכנסותיו אינו עולה על 65,721 ש"ח לשנה (נכון לשנת 2006).משמע הסעיף- היקף מכירות קטן מאד באופן יחסי. חלק מהמקצועות מחוייבים ברישום כעוסקים מורשים, דוגמת עורכי דין ורופאים. העוסק הפטור אינו מחוייב בדיווחים חודשיים או דו חודשיים למס הכנסה, אינו גובה ומשלם מע"מ, ואינו מזדכה על המע"מ שנגבה ממנו.
מעמד זה מתאים בעיקרו לעסקים קטנים ועסקים בתחילת דרכם, או למעוניינים בהכנסה נוספת במקביל לעבודתם כשכירים.
הרווח החזוי לעוסק פטור אינו גדול ועל כן לא רצוי להסתמך עליו כמקור הכנסה עיקרי. יש לציין כי במידה והיקף ההכנסות עולה על הסכום המצויין לעיל, על העוסק הפטור לדווח למע"מ תוך שינוי מעמדו למעמד עוסק מורשה עליו חלות הגדרות שונות בחוק. היעדר דיווח כמוהו כעבירה על החוק, וייאלץ את בעל העסק לשלם בריבית דריבית.
עוסק פטור - יתרונות העוסק הפטור:
עוסק פטור יכול לגבות מחיר נמוך יותר מאשר מחיר שייגבה על ידי עוסק מורשה כיוון שאינו משלם מע"מ הימנעות מניהול ניירת מרובה, רישום מדוייק של הכנסות/ הוצאות, דיווח ותשלום שוטפים וכיו"ב. הדבר מאפשר התמקדות בניהול העסק עצמו ובמתן השירות.
עוסק פטור - חסרונות העוסק הפטור:
חסרון שיווקי- הנפקת חשבונית הינה פן משמעותי בשירות אותו מספק כל עסק. היעדר היכולת להנפיק חשבונית מס עבור מקבל השירות יוצרת מגבלה שירותית, לעיתים אף במחיר הפסד העסקה קיזוז מע"מ תשומות- מע"מ תשומות יכול לחסוך את מע"מ העסקאות ששולמו ואף להביא לידי החזר.